Madkoncept for enlige

Ovnmad

1. juli 2021 kom Amazon fra Tyskland med tre glasklare borosilikat fade 32 x 26 x 2 cm. De skulle indgå i udvikling af et nyt madkoncept for enlige og ældre - også dem helt uden køkkenerfaring. Nu efter to måneder er konceptet færdigudviklet og tjenligt til større udbredelse.

Tanken er at tilberede et middagsmåltid i ovn med ovntider tilpasset ingredienserne og anvende ovnfadet til både tilberedning og servering - kun 1 styk til opvask. Eksempel på ovntider ved 200oC med både over- og undervarme og uden varmluft:
  1. 45 minutter fra kold ovn: Skiveskårne kartofler, løg, hårde æbler. Alarmuret sættes til 20 minutter.
  2. 25 minutter i varm ovn: Frosne bønner, kød. Alarmuret sætte igen til 20 minutter.
  3. 5 minutter i varm ovn: Frosne ærter, sovs. Alarmuret sættes en sidste gang til 5 minutter.
Arbejdet er mest begrænset til at finde ingredienserne frem. Højest fem minutter. Rengøring er minimal. Stor variabilitet. 

     


     


    Fig. 1. Total ovntid 30 minutter fra kold ovn

    Fig. 2. Total ovntid 45 minutter fra kold ovn.

     



     

    Fig. 3. Total ovntid 45 minutter fra kold ovn.

    Fig. 4. Slankemad, 30 minutter fra kold ovn

     


     


    Fig. 5. En Bitz Gastro Tallerken 27 cm sælges som ovnfast. Den er lige i det mindste. En mere oval eller rektangulær form vil være mere egnet. Fig. 6. Ovnfast stentøj tåler bare ikke kuldechok fra koldt kød og frosne ærter. Der er borosilikat uovertruffen.

    Fig. 8. Dessert - Glem aldrig efterretten

    Udviklingen begyndte med 27 cm Bitz tallerkner, men de kan ikke holde til, at der tilføres kolde ting til en allerede varm tallerken. Støbejern og rustfrit stål overvejedes til erstatning for stentøjet, men til sidst faldt valget på borosilikat glas, der er kendt for sin lave udvidelseskoefficient.


    Det vil være ønskeligt at en producent tager ideen op og fremstiller sæt af glasfade med tilhørende varmefast underfade i træ, så fadene kan gå rygende varme direkte på bordet. Det vil også være ønskeligt med både rektangulære og ovale tallerkner i størrelser velegnet til opvaskemaskine og gerne så der kan stå to fade ved siden af hinanden i ovnen.

    Uanset ovntid, så er den samlede arbejdstid bragt ned på fem minutter. Princippet er så enkelt at det ikke kræver forudgående kundskaber at tage ideen op. Konceptet kan ikke måle sig med traditionel kogekunst, men kan til hver en tid slå en kommunal madudbringning.

    Kogemad

    Bliver man træt af ovnmad, kan princippet med enkelthed overføres til kogemad. Start med det, der kræver længst tid og slutter med de “hurtige” ting - alt i samme gryde. Bloggen vil blive tilført eksempler, når resultater foreligger.

    Selvtillid

    Vil man gerne køkkenskræk til livs, nytter det ikke at begynde med Hollandaisesauce. Selvtillid er det primære mål. Konceptet giver selvtillid til mennesker, der ikke tror de kan lave mad. Er der først skabt selvtillid, er der ingen grænser mere. Er der skabt selvtillid, sprænger man let rammen for dette koncept.

    Vi vil gerne interessere private og kommunale organisationer, ældresagen og ældreråd for tanken. 


    Viderekomne henvises til:
    • Frk. Jensens kogebog.
    • Louises Madblog - Link

    Kommentarer

    Populære opslag fra denne blog

    Solafskærmning

    Exodus

    Vind og Sol