Teboller


 Frøken Jensens Koge og Syltebog

Frk. Jensens teboller. De kunne godt være rullet lidt pænere.

Udgivet 1921, 23. oplag.
Allerforrest skriver hun:
"Naar der i Opskrifterne er anvendt Margarine, er det af Hensyn til Økonomien; Retterne kan kun vinde i Velsmag ved at tilberedes med det gode Smør".
Deri har hun ganske ret. Margarine bør ikke findes i noget køkken.

Gærbrød, side 284. Den dej, der benyttes i 1189. Berkes-Horn, benytter hun også i 1195. Simler, blot rullet som boller. I en nyere udgave 1989 er der en lignende opskrift for "Teboller" med mere smør (300 g per kg mel) og mere gær (100 g per kg mel) og ingen kardemomme.

Opskrift på Teboller (32 styk)

Hvedemel                    1 kg

Salt                             12 g (10 ml) blandes straks med mel

Mælk                          1/2 liter - fedtindholdet underordnet, skummet, mini, let eller sødmælk

Smør                           300 g smeltes i halvdelen af mælken, må gerne varmes til 65 grader

Bagegær                     100 g (2 pakker) fordeles i halvdelen af den lunede mælk

 

Dejen hæver lunt ca. 20 minutter. Formes til boller, der efterhæver 10-15 minutter. 1 æg plus sukker 14 gram ( 1 spiskefuld) piskes sammen og anvendes til pensling af bollerne, før de bages. Drys med sesamfrø - det pynter. Der bages 15 minutter ved 200 grader i forvarmet ovn med over/under-varme til bollerne er pænt gyldne.


Bemærkninger


Mit udgangspunkt er Frk. Jensens opskrift på teboller. 

Gær må aldrig møde noget, der er varmere end 37 grader Celcius; ellers får gæren “feber” og over 40 grader, dør den. Selvom 37 grader tilstræbes, er det bedre at stile lidt lavere for en sikkerheds skyld f. eks. 30 grader - det er begrænset, hvad det koster på tiden til hævning. Det er jo ikke temperaturen på gærmælken, men på dejen, der er vigtig for hævningen. Brug altid er termometer til kontrol inden gæren blandes med noget som helst. Smør kan med fordel smeltes i varm mælk og smør/mælk må gerne varmes til 65 grader før det blandes med melet. Derved kan man nå en smør/mælk/mel temperatur på 35-37 grader før gær/mælk sættes til som det sidste før dejningen. Derved kan nås en temperatur på 30-34 grader i den færdige dej, der blot skal tildækkes med et rent klæde for at hæve optimalt i 20+15 minutter.


Denne dej er færdigdejnet 34 grader Celcius. Tildækkes med rent klæde og hæver 20 minutter. Derefter halveres og halveres (brug vægt) til man han 32 boller á ca 60 gram  der efterhæver 15 minutter før pensling, sesamfrø og bagning i ca. 15 min. ved 200 grader Celcius til de er gyldenbrune.


 Frk. Jensens tebolle er karakteriseret ved et højt indhold af smør. For jævn fordeling deles mælken i to og smørret smeltes i den ene halvdel ved let varme og blandes med melet. Den anden halvdel af mælken lunes (mål temperaturen) inden gæren fordeles i mælken. Gærmælken fordeles i smør/mel-blandingen (mål temperaturen i smør/mel forinden). 

Brug en bagemåtte, silikone non-stick til dejningen, så hænger dejen ikke i. Dejklumper på ca. 60 g rulles først hårdt for at samle dejen, derefter lettes trykket, så bollerne bliver runde.

 Fordelen ved denne frengangsmåde er (1) en let og ensartet fordeling af smørret (2) forvarmning af melet - det giver ingen mening at benytte lun mælk til gæren og derefter straks afkøle den i koldt mel og køleskabskoldt smør. 

 Ved brug af 1 kg mel kan der dejnes 32 boller á ca. 60 gram. dvs. til to plader. 2. hold kan sættes på plade og straks sættes i ovn uden yderligere efterhævning. 

 Bollerne kan fryses straks. De frosne boller tages op og optøs i tide. Varmes på en brødrister uden tab af velsmag. Serveres lune med kold Thise smør med sydesalt og pomeransmarmelade. Disse teboller har under det halve volumen af “bagerboller” af samme vægt.
Præcis samme vægt! Det store volumen af “bagerbrød” skyldes tilsætning af 0,3 % glycerol monostearat.  Ønsker man ikke at spise glycerol monostearat hver dag, er der kun én måde - undgå hvedebrød eller bag selv.


NB!

Qua en industriel karriere er min interesse for madlaving rettet mod nedbringelse af arbejdstid, anvendelse af rationelle fremgangsmåder parret med en forkærlighed for industrielt forarbejdede fødevarer og halvfabrikata.

Qua en farmaceutisk uddannelse går min interesse ud over tradtionelle kogebøger, når det kommer til mad, der ikke kan erhverves tilfredsstillende. Det gælder eksempelvis, rødkål, grønkål (se separat indlæg om kål) og teboller, som dette indlæg handler om.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Exodus

Vind og Sol

Befolkningseksplosion - og en løsning.