Høwerdreng
Min far lærte mig noget, som vist ingen andre fik lært. Han lærte mig at bliver
høwerdreng (kvæghyrde) og at græsse køer på engen. Vi have en smal strimmel eng
ned til Ryåen. Det var helt tilbage fra landsbyfællesskabet, et stykke jord, som
ikke var blevet udskiftet. Der var langt der ud og vi kaldte det Saltengen.
Hvorfor navnet, ved jeg ikke. Der var godt græs, men stykket var uden hegn, så
køerne skulle tøjres.
Jeg har ikke været ret gammel førend jeg fik lært at trække køerne
af stald og een for een binde dem til et anden ko, så jeg fik et kobel. Tyret
(tøjret) have grime i den ene ende og tyrhæl (tøjerpæl) i den anden. Tyret
blev rinket op og lagt om halsen på en forangående ko og så fremdeles. Så
traskede jeg afsted med førerkoen og hele koblet fulgte med. Jeg havde også en
tyrhammer med. Vel fremme blev køerne tøjret med tilpas afstand. Ved
middagstid cyklede jeg ud og flyttede dem til friskt græs. Når det var tid til
aftenmalkning gik det bare den anden vej. Det var kun på de dage, jeg ikke var
i skole, køerne fik lov at komme på græs i Saltengen - det var nemlig et
arbejde for en høwerdreng.
|
|
| Holstein-Frieser ko |
Da jeg kom i realskole og fik en lang skolevej, har far nok syntes, det
blev for meget at bruge min søndag på at græsse køer, så Saltengen blev lagt
om til høslæt. Det er en gammel driftsform, som mest blev benyttet på
engarealer. Jorden blev ikke pløjet og skulle så heller ikke tilsås. Det var
vedvarende græs som havde fundet en naturlig sammensætning af flere græsarter.
Græsset bliver høstet med le og kun een gang om året, stakket og taget hjem
som vinterfoder til hestene. Det var nemlig det dejligst bløde enghø, som
hestene fik mest ud af.
Vi havde normalt en snes malkekøer. Om sommeren græssede de på forskellige
fenner nærmere gården. Om vinteren er de på stald og blev fodret med hø og
roer. Ensilage kom vi aldrig rigtig i gang med. Kalvene var også på græs
om sommeren og de var tøjret, men det var på en ager tæt ved, fordi de skulle
også have skummetmælk, når den kom retur fra mejeriet. Kvierne gik sommeren
igennem i en fenne på en anden og meget større eng - også ned til Ryåen, men
den var hegnet. Jeg fik lært at drive kvierne derned om foråret og hjem
om efteråret og jeg skulle holde hegnet i orden med nye pæl, bruge pælebor og
holde pigtråden stram. Det havde vi en talje til. Til min store fortrydelse
var der altid et par kvier, der ikke ville med hjem om efteråret. Til sidst
måtte jeg bide i det sure æble og hente far. Om ikke de trodsige kvier
gik lige bagefter ham uden at gøre sig ud til bens. Om jeg forstår det?
Kvierne kunne drikke vand i åen. Vi havde gravet af brinken et sted, så de let
kunne nå vandet. Det er hændt nogle gange, at en kvie er kommer for langt ud,
så den ikke kunne redde sig i land igen. En sådan kvie har det med at
fortvivle og opgive selv at hjælpe til, når vi ville trække den fri. Så måtte
vi ringe efter Falck. De lagde sele om den og løftede den op på tørt land med
kran. Efter en sådan oplevelse stod den bare stille ganske længe inden den kom
til hægter og græssede videre med de andre.
Det var den måde landmænd blev oplært på - de hjalp bare til derhjemme.
Derefter blev de sendt ud at tjene for at se andre skikke og måder at gøre
tingene på. Meget få kom på landbrugsskole dengang. Selv fik jeg lært alt i
stald og lo på den måde. Fik dog aldrig lært at pløje. Det var efterårsarbejde
og man gik ikke i marken om søndagen, Så der var ingen lejlighed til at lære
det.
Vi havde sortbrogede køer. Da jeg var helt lille kan jeg huske, vi havde to
røde køer. De var lidt mindre og jeg syntes, de var så pæne. Far tænkte nok
mere på mælkeydelsen, så han arbejdede henimod en sortbroget
Holstein-Frieser besætning, en kvægrace kendt for sin høje mælkeydelse. Det
gik godt med de sortbrogede så længe, vi selv havde tyr, men så begyndte man
at inseminere for at fremme avlsarbejdet. En af tyrene på tyrestationen gav
desværre alt for store kalve. Så store, at vi måtte lægge reb på og hive og
slide kalvenene ud. Hvor var det synd og der gik alt for længe inden vi fandt
ud af, at det var hos tyrestationen, fejlen lå.
Efterårsferien hed dengang kartoffelferie, fordi vi skulle tage kartofler op.
Det var midt i oktober måned. Det var håndarbjede. Vi kravlede række op og
række ned slæbende en flettet riskurv efter os. Når kurven var fuld kunne vi
rejse os og tømme den på vogn for hjemkørsel eller i kule på marken. Under et gulv nærmest mølleloftet var der udgravet en jordkælder til kartofler. Der var kun det sparsomme lys fra åbningen derned, så man famlede lidt i blinde, når vi skulle hente kartofler til middagsmaden.
Roerne skulle holdes rene. De skulle hakkes. Det måtte vi så gøre søndag
eller ej. Alle mand af huse. På regnfulde år skulle de hakkes tre gange ellers
kun to. Både høhøst og kornhøst var også nødvendigt at gennemføre, når vejret
tillod det. Det gik forud for alt andet - også selskabelighed. Det var ikke et
problem at få høstet, for skolerne lukkede, så alle børn kunne tage del i
høsten. Vejret kunne dog drille. Et år fik vi først indhøstet 18. september -
det var sent.
|
|
| Klaus (skimlede vallag) og Lis (sorte hoppe). |
Mine to søstre hjalp også til derhjemme, men far forsøgte ikke at lære dem
noget. Jeg blev sat ind i alt, hvorledes man laver en ny stjært, hvordan man
indstille trækhamlen, så den store dovne belgier, Klaus kom til at trække på
“lige” hammel med den ivrige hoppe Lis. Det må have været en skuffelse, at jeg
ikke blev landmand og kunne overtage gården. Jeg var lært op til det, men mine
forældre syntes ikke landbruget tegnede for godt, og valgte at lade mig
studere i stedet. Var jeg kommet på landbrugsskole, tror jeg godt, jeg kunne
have begået mig som landmand, men det var nok den rigtige beslutningen, mine
forældre traf.
Kommentarer
Send en kommentar